Fietsverslag Ubach-Palenberg 19-4-2017

Het was vanmorgen om 9 uur met 4 Gr. ontzettend koud en ook stond er nog een harde en zeer koude N/O wind.
Toch stonden er 8 dappere coureurs aan het vertrek en de deelnemers waren: Jo, Martin, René, Theike, Jan, Nico, Wino en Piet. Dus was het de vraag, waarheen kunnen we vandaag fietsen om niet al te veel last te hebben van de koude omstandigheden. Besloten werd om dit keer een uitstapje naar Duitsland te maken en wel met de wind op kop via de Oostelijke Mijnstreek richting Kerkrade. Piet wist wel een route en hij was zodoende wederom onze gangmaker. Het was vandaag dus koud en geen aangenaam fietsweer, echter de zon scheen en dat was al weer een pluspunt. Onze fotograaf Michel was er vandaag niet bij, zodat er geen foto’s gemaakt zijn.
Met Piet en René op kop ging het via Beek, Kelmond en Schimmert naar Wijnandsrade. Vervolgens ging het met Piet als stuurman en veelal Nico als tweede kopman via binnenwegen en fietspaden via Ten Esschen, Welten, Vrusschemig en Heilust naar Kerkrade.
De route die we fietsten was prima, niet continue de wind op kop en we fietsten dan ook veelvuldig via een beschutte omgeving, waardoor we minder last hadden van de harde wind. Het bleef echter koud en iedereen was blij dat hij de juiste kleding van onze sponsor Hendrix Bouw en warme handschoenen en overschoenen had aangetrokken. Piet voerde ons vervolgens via een route die de meesten van ons nog nooit gefietst hadden via mooie binnenwegen naar Eygelshoven en Rimburg. Na een aantal omzwervingen, en waarbij de temperatuur lange tijd niet hoger kwam dan 4 Gr., kwamen we op Duits grondgebied en vandaar ging het verder naar onze pauzeplaats. Het was bakkerij Moss in Ubach-Palenberg, gelegen in een winkelcentrum naast de Lidl. Het was nu 11.15 uur en we hadden 53 km afgelegd. Het was een mooie zaak en binnen was het ook lekker warm. Er was een grote keuze aan belegde broodjes en natuurlijk ook weer het bekende Duitse gebak. We zaten binnen, want voor het buiten-terras was het nog veel te koud.
Tijdens het onderlinge gekeuvel in de pauze ging het voornamelijk over de Amstel-Gold race van afgelopen zondag. Martin en Nico vonden de prestatie van winnaar Gilbert maar vreemd. Jaren geen uitslagen meer gereden en nu wint hij plotseling weer grote wedstrijden. Ze plaatsten hier vraagtekens bij.
Om 11.45 uur gingen we met de wind in de rug weer op pad. Piet had wederom de leiding en hij fietste samen met Theike een mooie route, eerst richting Geilenkirchen en Gangelt en dan via een bosrijke omgeving naar het Awacs vliegveld Teveren.
Onderweg kwam nu ook Nico weer naar voren en toen we op bekend terrein kwamen reden ook Martin en Jo vele kilometers hard aan de leiding. Samen voerden ze het tempo op, want de wind stond nu in de rug. In de buurt van Schinveld voerde de route naar Wildpark Gangelt en vanaf hier naar Tudderen. Theike vond dat er bij het oversteken van drukke wegen meer rekening gehouden moest worden met de laatste man van de groep, aangezien deze persoon vaker moet wachten om auto's voorrang te geven en daardoor hard moet fietsen om weer bij de groep te komen. Hierna kwam René met Piet aan de leiding en fietsten we naar Millen, Nieuwstadt, Guttecoven en Urmond. De gereden afstand bedroeg 99 km.
Piet was vandaag wederom de beste man in course, hij was niet alleen wegkapitein, maar ook nog eens een groot gedeelte van de dag de frontman van de groep.
Piet fietste vandaag weer als een trein en heeft het grootste gedeelte van de rit op kop gereden.
Jo is klaar voor het grote ronde werk dat dit weekend gaat plaatsvinden, en als groep wensen we hem veel succes in Spanje. Wie we vandaag niet aan de kop gezien hebben was Wino, hij was vandaag onzichtbaar, zowel in woord als in daad. Dat we vandaag vroeg thuis waren kwam Piet goed uit. Hij moest namelijk vanmiddag nog naar de tandarts.
Al met al was het vandaag, ondanks de kou en de harde wind, toch weer (vooral op de terugreis) een mooie fietsdag.
Om 13.30 uur waren we terug in Stein.



Gr. René