Fietsverslag Jalhay 17-05-2017

Vandaag om 9.00 uur stonden er 11 coureurs aan het vertrek. Het was vanmorgen onbewolkt bij een temperatuur van reeds 22 Gr. en met daarbij een zwakke ZO wind, dus lekker fietsweer. Volgens de weersvoorspelling zou het vanmiddag een tropische dag worden met een temperatuur van meer dan 30 Gr. De aanwezige coureurs waren: Michel, Piet, René, Nico, Jan, Jo, Martin, Frans, Jos, Ger en gastrijder Jo P. Wiel van A. kwam ook nog even buurten.
Bij het vertrek kreeg Jo de meeste aandacht, hij had namelijk zijn nieuwe fiets bij zich. Het was een fiets van het merk Isaac met elektrische schakeling en als primeur voor onze fietsgroep, voorzien van schijfremmen.
Na onderling overleg werd er op voorstel van Jan besloten om naar Jalhay te fietsen. Piet wilde het vandaag vanuit de achterhoede bekijken en paste er voor om als wegkapitein op te treden. We vertrokken met Martin en Jo op kop in een mooi tempo via Elsloo naar Beek. Hier nam Nico de plaats in van Jo en fietsten we via Meersen naar Geulhem en beklommen onder aanvoering van René de Geulhemmerberg. Dan kwam Jos aan de leiding en fietsten we in een hoog tempo naar Berg en Terblijt, Vilt en Margraten.
Jos was in goeden doen en fietste daarna in een mooi tempo tegen de wind in, over het fietspad langs de rijksweg naar de Plank. In Terlinden gaf Jos de kop over aan René en vervolgens ging het met wisselende kopmannen richting Aubel. De wind stond continue op kop en fietsten we via Henri Chapelle richting Limbourg. Dan naar Baelen en hier moesten we van de fiets om al lopend een wegonderbreking te passeren.
Hier merkten we ook dat Frans de groep verlaten had, waarschijnlijk had hij geen goede benen. Dan onder aanvoering van Jan op weg naar La Gileppe. We namen de weg door het bos en via een steile geasfalteerde bosweg kwamen we bij de stuw. Michel kwam met voorsprong als eerste boven gevolgd door René en Jan. Vanaf de stuw ging het verder via nog enkele klimkilometers door het bos. Michel pakte ook nu weer de kop en kwam ook hier als eerste boven. Dan naar Jalhay, alwaar we om 11.30 uur na 63 km bij de plaatselijke bakker arriveerden.
Het was inmiddels al warm geworden en we konden buiten op het terras in de schaduw plaatsnemen. Maar eerst moest Jan een lieftallige serveerster helpen om het zonnescherm uit te klappen. Plotseling kregen we gezelschap van Wiel van A. en een tweetal andere coureurs. Het grootste woord tijdens de pauze had natuurlijk Wiel. Het meest besproken onderwerp was de geweldige prestatie van Tom Dumoulin in de Giro. Hij had gisteren de tijdrit gewonnen en reed momenteel in de roze trui. We lieten ons de vlaai of het broodje gezond goed smaken en om 12.10 uur zijn we weer vertrokken naar Theux. René nestelde zich op kop en nu ging het met de wind in de rug richting Theux. Het was een mooi parcours met regelmatig toch ook slechte wegen. In het plaatsje Marché enkele kilometers voor Theux was er weer een wegonderbreking en het zag er niet naar uit dat we hier door konden. Na wat verkenningen besloten we toch een poging te wagen. We moesten nu al lopend, via een opgebroken weg over een pad met grove gebroken stenen met de fiets op de rug, onze weg vervolgen. Het is gelukt, maar Nico vond dit niet leuk en was dan ook de laatste die weer bij de groep aansloot. Nu kwam Michel op kop en fietsten we in hoog tempo naar Theux.
Hier verlieten Ger en Piet de groep en gingen verder naar Banneux. Dan naar Pepinster, en op de hellingen die nu volgden kwam Jo steeds meer in de problemen. Door de tropische warmte (30 Gr.) en de naweeën van de buikgriep die hij afgelopen weekend gehad had, was hij verzwakt. Nico en Jos gingen op de hellingen vooruit fietsen, maar via een aangepast tempo bleef de groep mooi bij elkaar. Dan met Jos en Nico op kop via Petit Rechain en Battice naar Neuf-Chateau. Via s'Gravenvoeren ging het naar Mesch.
Jo had hier geen drinken meer in zijn bidon, en dus werd er gestopt bij het tankstation langs de autoweg in Eisden. Na een oponthoud van een kwartier ging het met wisselende kopmannen in een mooi tempo weer verder over de Molenweg naar Rothem. Via Rothem, Bunde en Oud Geulle kwamen we in Elsloo.
Tegen 15.15 uur waren we na een rit van 5, 5 uur weer terug in Stein.
De afgelegde afstand (Stein-Stein) bedroeg 140 km. Het was vandaag voor enkele coureurs, zeer zeker ook vanwege de hitte, een redelijk zware tocht.

Gr. René