Fietsverslag Piringen 12-4-2017

Vandaag stonden er bij droge omstandigheden maar bij een lage temperatuur van slechts 8 Gr. en een heel koude sterke Westenwind, om 9.00 uur 9 coureurs aan het vertrek. Alle coureurs hadden een warm vest met lange mouwen en een lange koersbroek aangetrokken, want het zou vandaag koud blijven, mede ook door de felle wind.
De deelnemers waren Jo, Martin, Jos, Nico, René, Frans, Piet, Michel en Theike. Gezien het koude weer en de harde Westen wind werd er gezamenlijk besloten om een bloesemtocht richting Tongeren te fietsen en zodoende tegen de wind in te vertrekken. Piet was wederom onze gids. Met Nico en Piet op kop vertrokken we via Elsloo binnendoor naar Oud Geulle. Dan via het nieuwe fietspad naar Bunde en vervolgens via de sluis in Borgharen naar Maastricht. De felle wind stond op kop waardoor het moeilijk fietsen was. Piet bleef echter onverstoorbaar op kop fietsen want hij was onze gids en kreeg steeds gezelschap van een andere coureur.
Vanaf Maastricht ging het met wisselende kopmannen via de binnenstad naar de top van de St. Pietersberg, want hier werd vandaag het wandelgebied door de Enci groeve geopend voor het publiek. Onderweg in de beklimming moesten we wel van de fiets om een schaapsherder met zijn kudde schapen (die over de rijweg liepen) door te laten en dat ging heel traag.
Boven zijn we even gestopt en hadden een prachtig uitzicht over de groeve. Dan weer verder via de nieuwe sluis in Ternaaien naar Eben Emael. In de beklimmingen was Frans in zijn nopjes en fietste dan ook steeds voor de groep uit. Zo te zien is zijn vorm sterk stijgende. Het parcours dat volgde was licht heuvelachtig, maar met de felle koude wind op kop was het in de lange beklimmingen door het open veld best zwaar. Michel, Frans en Jos lieten zich nu bij de beklimmingen ook regelmatig aan de kop zien Na veel draaien en keren door mooie Waalse dorpjes, over fietspaden en betonnen veldwegen kwamen we na 60 km aan in Herstappe, waar Piet een pauze gepland had. Het café was echter gesloten, dus verder naar de plaats Lauw, maar ook hier was het restaurant gesloten. Dan op naar Piringen, en wat bleek, ook in deze plaats was onze oude pauzeplaats niet open, terwijl het pand te koop stond. Een mevrouw in de straat maakte ons echter blij door te vertellen dat er een nieuwe locatie geopend was. Het was een gerenoveerde oude boerderij met een mooie binnenplaats en een mooi eetcafé, genaamd 'Hoeve de Sterappel'
Om 12.00 uur en na 68 km konden we eindelijk aan de koffie en dat hadden we wel verdiend. Er werden broodjes besteld, maar het duurde een hele tijd voordat iedereen voorzien was. De pauze duurde dan ook een vol uur. Met de wind in de rug vertrokken we om 13.00 uur met Jo en Piet op kop voor de kortste weg huiswaarts.
Even buiten Piringen in een beklimming, trapte Frans zijn derailleur vast in de tanden van de blok en moesten we wachten totdat het euvel hersteld was. Piet was wederom onze gids en hij voerde ons via voornamelijk betonnen maar goed te fietsen veldwegen via Overrepen, Neerrepen, Alt Hoeselt, Alden Biesen, Hoelbeek, Lanaken en Kotem terug naar Stein. Jo heeft op de terug weg, naast Piet het meeste kopwerk gedaan en Nico kwam pas op stoom bij Sappi, waar hij over bekende wegen kon fietsen. Van de geplande bloesemtocht hebben we niet veel gezien, aangezien de bloesem op de fruitbomen nagenoeg weg was.
Om 13.30 uur waren we, na een voor enkele coureurs zware fietsdag, weer terug in Stein.
De gereden afstand (Stein – Stein ) bedroeg 116 km, met voor dit parcours veel hoogtemeters. Ook vandaag weer alle lof voor Piet. Zijn parcours kennis in het Belgische land is ongeëvenaard.
Hij heeft geen elektronische hulpmiddelen nodig om een route te fietsen, want alles staat opgeslagen in zijn eigen bolletje. Piet namens alle coureurs bedankt. Ook dank aan Michel die vandaag de Garmin data heeft aangeleverd.

Gr. René