Fietsverslag rit naar Banneux 10-5-2017

Om 9.00 uur stonden er 11 goed geluimde coureurs aan het vertrek. De zon scheen volop en ook stond er maar weinig wind. De temperatuur was echter slechts 8 Gr. Verder was de verwachting dat het voor wat het weer betrof, een mooie fietsdag zou worden.
De deelnemers waren: Jan, Piet, René, Martin, Frans, Ger, Theike, Jo, Nico, Wino en Michel. De drie coureurs (Frans, Jo en Michel) die 14 dagen in Spanje gefietst hadden waren ook weer aanwezig, en werden welkom geheten door de andere coureurs. Wino stond glunderend aan het vertrek en hij keek voortdurend naar zijn schoenen. Wat was er aan het hand? Wino had namelijk sneeuwwitte katoenen overtrek schoenen over zijn raceschoenen aangetrokken en het zag er inderdaad heel blits uit. Hij wilde eigenlijk nieuwe schoenen kopen, dit omdat zijn huidige schoenen niet meer mooi blonken. Maar aangezien de schoenen die hij mooi vond €300,- kosten en hij deze dus te duur vond, zocht hij naar een alternatief. Zodoende is hij bij een heel goedkope oplossing uitgekomen.
Jan kwam met het voorstel om vandaag, voor de eerste keer dit jaar naar Banneux te fietsen, want het zou vanmiddag bij veel zon 17 Gr. worden. We vertrokken met Jan en Jo op kop naar Elsloo, alwaar we de via de weg langs het kasteel naar Bunde fietsten. Jo en ook Jan waren in goeden doen en fietsten met de wind in de rug in een hoog tempo richting Maastricht. Via de achterkant van het Geuselt stadion kwamen we weer op de Molenweg, en ging het richting Gronsveld. Hier stonden ze de kop af en kwamen Piet en Nico op kop. In een mooi tempo fietsten we nu richting Mesch en kwamen via Withuis in België.
Nu begon het heuvelachtig te worden en via Dalhem kwamen we in Blegny en Bolland. In Melen stonden Piet en Nico de kop af en fietsten we met wisselende kopmannen richting Herve. Het ging nu op en af en het parcours was geen meter vlak.
Voorbij Nessonvoux volgde de lange beklimming naar Louveigne. Het tempo werd aangepast en iedereen (op een tweetal coureurs na) kon redelijk goed volgen.
Voor Nico ging het echter te langzaam en hij vertrok op zijn Zoetemelks uit de groep, om later weer ingehaald te worden. Om +/- 11.30 uur kwamen we na 70 km aan bij onze pauzeplaats bij de rotonde in Louveigne.
Het was inmiddels lekker weer geworden en de meeste coureurs namen dan ook plaats op het terras uit de wind en in de zon. Nico had het vandaag op Wino gemunt en noemde hem plagend een mountainbike coureur die niet harder dan 22 km/h kan fietsen. Verder kwam de Giro weer uitgebreid aan de orde. Ook vertelden de Spanje coureurs uitgebreid over hun belevenissen.
Jo had in Salou nog deelgenomen aan een wielerwedstrijd voor 70 plussers en dat was prima gegaan. Hij eindigde als derde en toonde (op zijn telefoon) trots enkele foto's van de huldiging compleet met ronde mis en een mooie beker.
Om 12.15 uur zijn we vertrokken naar Banneux en hier hebben diverse coureurs weer een kaarsje laten branden.
Er volgde nu vanuit Banneux met Jan op kop een lange afdaling via een slechte weg naar Pepinster, en hier ging het weer omhoog naar Petit Rechain. Nico was tijdens de lange beklimming vanuit Pepinster inmiddels voor de groep uit gaan rijden. Hij vond dat het tempo weer te laag was. Na een plaspauze fietsten we nu met de complete groep en wisselende kopmannen via bekende wegen naar Battice, Charneux en Neufchâteau. Omdat het parcours op deze route heel heuvelachtig was, werd het tempo regelmatig aangepast. Nico vond dit maar niks en ging in Neufchâteau wederom voor de groep uitfietsen. Vervolgens hebben we hem pas op de Molenweg weer ingehaald. Nu de beklimmingen achter de rug waren kwam Theike ook weer regelmatig op kop fietsen.
Vanuit Warsage kwamen we via de bekende fietswegen weer in Mesch en daarna ging het via de Molenweg richting Rotem. In Rijckholt kwam Michel op kop en fietsten we hard door omdat we in de verte Nico zagen fietsen. We passeerden hem en probeerden hem vervolgens te lossen, maar dat is niet gelukt. Nico is een taaie en op een vlak parcours dan ook niet te lossen.
In Rotem namen we de bekende route naar Bunde en vandaar ging het naar Oud Geulle, Elsloo en Stein.
Het was vandaag voor het eerst dit jaar dat we zo een lange tocht maakten.
We waren allen dan ook heel blij dat we om 15.00 uur na 133 km (Stein-Stein) weer terug in Stein waren.
Het was vandaag een mooie maar wel een erg lange fietsdag.

Gr. René