Fietsverslag rit naar Banneux 9-7-2016

Om 9.00 uur stonden 11 coureurs aan het vertrek en de deelnemers waren: Nico, Jan, Frans, John, Michel, Jo, Wino, Piet, Rene, Martin en Ger. De weervoorspelling voor vandaag was uitstekend, maar daar was vanmorgen nog weinig van te merken. Het was bewolkt met een Z/W wind en 16Gr. Ger stond er goed op, want ook hij had vandaag ook het Hendriks tenue aan, waardoor de gehele groep in hetzelfde tenue aan de start stond.
De vraag was nu weer: Waar gaan we naartoe? Martin gaf aan dat hij tijdig terug wou zijn om de Tour etappe door de Pyreneeen via de Tv te kunnen volgen. Ook Wino had geen zin in een lange rit, want hij had zijn vrouwtje beloofd om deze middag nog een ritje met de scooter te maken. Uiteindelijk werd gekozen voor een rit naar Banneux, en wel via de kortste weg. Piet en Ger waren onze gangmakers en via Beek, Geverik en Schimmert kwamen we in Valkenburg. Hier beklommen we gezamenlijk in een mooi tempo de Dahlemerberg en ging het verder met nog altijd Piet en Ger op kop naar Margraten, Banholt en de Planck. Hier namen Jo en Nico de koppositie over en fietsten we naar Aubel. Hier hield Wino het voor gezien en verliet de groep om alleen naar huis te fietsen. Dan verder met Rene en Nico op kop naar Henri Chapelle. Piet en Ger wisten de kortste weg en nestelden zich op kop. Het was inmiddels mooi fietsweer geworden en ook de zon was tevoorschijn gekomen. Jan was niet zeker van het feit dat Piet de kortste en makkelijkste weg naar Banneux zou nemen en nestelde zich daarom zelf aan de kop, terwijl Frans hem vergezelde. Met Jan als navigator ging het nu naar Olne en Nessonvaux. Hier begonnen we aan de 4 km lange beklimming naar Banneux.
Voor Frans ging het echter al snel te langzaam en hij vertrok op zijn Zoetemelks uit de groep. Hij nam enige voorsprong maar Michel en Rene achterhaalden hem en deze drie coureurs kwamen dan ook gezamenlijk aan bij de top. Hier wordt gewacht op de 2e groep (Jan, Jo, Nico en John) waarna webesloten om al door te fietsen naar de bron, om hier een kaarsje aan te steken en de bidons te vullen. Piet bleef met Ger ver achter, Martin vertrouwde het niet en is tijdens de beklimming terug gereden om te kijken of er iets gebeurd was. Het bleek dat Ger een geweldige inzinking had en daardoor maar moeilijk vooruit kwam. Nadat degroep compleet was, de kaarsen aangemaakt waren en de bidons gevuld, zijn we doorgereden naar onze nieuwe pauzeplaats. We waren niet alleen, want er was ook een fietsgroep van WML aanwezig, die echter op het punt stond om weer te vertrekken. Het was nu 12 uur en we hadden 72 km gefietst. Binnen werd er gepauzeerd.
Na een pauze van een half uur zijn we weer vertrokken, en konden we gezamenlijk aan onze terugreis beginnen. We fietsten nu via een lange afdaling naar Fleron. Jan was de beste daler en reed dan ook met flinke voorsprong voorop. Jo, Rene en John achterhaalden hem als eersten en de rest van de groep heeft hard moeten fietsen om de koplopers weer in te halen. In de afdaling was ook Jo heel actief en heeft dan ook, nadat de groep weer compleet was, kilometers lang met hoge snelheid aan de leiding gefietst.
Dan ging het weer berg op en nam Rene de leiding over van Jo , maar Frans wilde harder en ging op kop fietsen. Rene, Michel en Piet zaten in het wiel en samen kwamen deze coureurs als eerste boven. Ger wist nu een nieuwe weg en hij leidde ons in een lange afdaling naar Jupille. Nu namen Rene en Piet de kop over en zij fietsten kilometers lang op kop naar Vise. Op het fietspad langs de Maas in Vise reed Frans lek en moest er gewacht worden. Vervolgens voerde Rene de groep aan en ging het via Eisden, Maastricht, Bunde en Oud Geulle naar Elsloo en Stein. Om 14.45 uur waren we na 134 km (Stein-Stein) weer terug in Stein. Het was vandaag wederom een mooie maar ook lange fietsdag.

Groetjes, Rene