Rit naar Herve 8-10-2016

Vandaag om 9.00 uur stonden 10 man aan het vertrek. De deelnemers, die allen gekleed waren in het nieuwe vest van onze sponsor Hendrix Bouw waren: Jan, Jo, René, Nico, Frans, John, Theike, Ger, John, Michel en Jos.
Afgemeld hadden zich Wino en Martin. John was deze week jarig geweest en kreeg de felicitaties van de overige coureurs. Vanmorgen was het redelijk fietsweer, droog, bewolkt, een temperatuur van 10 Gr. maar een hardewind met windkracht 3 uit het N.O.
Het gesprek bij de start was uiteraard weer: Waar gaan we vandaag naar toe? De weersvoorspelling voor vandaag was gunstig, dus zei Nico dat een rit van +/- 100 km meer dan genoeg was voor vandaag.
Nico was een beetje geprikkeld en trok van leer tegen de andere coureurs. Het zinde hem niet dat er te lange ritten gereden werden. Terugkeer tussen 13.00 en 14.00 uur was volgens hem meer dan genoeg. Hij kreeg echter weerwoord van diverse andere coureurs, waardoor de start enigszins vertraagd werd. Tijdens de pauze van deze rit kwam ik erachter waarom Nico bij de start zo geprikkeld was. Het bleek dat zijn lievelingshond ziek is. Enkele doktersbezoeken en medicijnen hadden geen verbetering in de situatie gebracht. Een scan van het lichaam van de hond bracht echter aan het licht dat zijn hond een uitstulping op de milt had, en nu geopereerd moet worden. Nico is dus in het ongewisse en hoopt dat zijn lievelingshond geen kanker heeft. Nico heeft er dan ook al enkele dagen slecht van geslapen, en vandaar waarschijnlijk zijn geïrriteerdheid.
Omdat we de afgelopen woensdag een vlakke rit gereden hadden, werd ditmaal gekozen voor een heuvelachtig parcours en de bestemming werd Herve. Dus vertrokken we met Ger en Jo op kop richting Beek en vandaar via het fietspad aan de achterkant van het vliegveld naar Ulestraten. Het liep goed want de wind stond op de rug. In Schietecoven reed René lek en moest er even gewacht worden.
Hierna namen Jo en Ger weer de leiding en ging het in een mooi tempo naar de Molenweg en vandaar via Gronsveld naar Oost Maarland en Visé.
Via het fietspad langs de Maas van Visé fietsten we vervolgens met Ger en Jan op kop naar Argenteau.
Nu kwamen we bij de heuvelzone en kwam Nico op kop. Bij de beklimmingen werd het tempo aangepast, zodat ook Theike in de groep meekon. Nico vond dat tempo uiteraard te laag, en fietste daarom zijn eigen tempo en moest dan ook diverse malen tot de orde geroepen worden Na de beklimming in Argenteau moesten we weer even van de fiets, aangezien Frans zijn stuur opnieuw moest vastzetten. Vervolgens brak de zon door en was het met wind in de rug en de zon van voren mooi fietsweer. Vanaf nu fietsten we met wisselende kopmannen via een alternatieve route naar Herve, waarbij Jan onze gids was. Onderweg moesten we weer even van de fiets om een begrafenisstoet te laten passeren. Om 11.20 uur en met 52 km op de teller kwamen we bij onze pauze plaats op de rotonde in Herve. Hier verliet Ger de groep en ging alleen verder naar Banneux. Het was niet al te druk in de broodjeszaak en we konden zodoende aan twee tafels plaatsnemen. Nico vertelde in besloten kring, honderd uit over zijn zieke hond, en was duidelijk aangeslagen door deze tegenvaller.
Om 12.00 uur gingen we weer met 9 coureurs op pad. Het was nu op deze hoogte duidelijk kouder dan bij het vertrek vanmorgen in Stein. Vervolgens even overleg over hoe nu terug, maar allen waren van mening dat we de kortste weg huiswaarts moesten kiezen. Dit ook vanwege de harde tegenwind die ons te wachten stond. Met Nico op kop ging het richting Charneux.
Onderweg werd een plaspauze ingelast en daarna ging het in hoog tempo bergaf naar Neufchâteau. Hier kwamen Nico, Jo (die vandaag een sterke indruk achter liet) of John op kop en ging het via Warsage, s' Gravenvoeren en Mesch naar de Molenweg. Vervolgens fietsten we met wisselende kopmannen, maar waarbij Nico het grootste deel van het kopwerk voor zijn rekening nam, naar Rijckholt daarna via Rothem en Bunde naar Oud Geulle en Elsloo. Om 13.30 uur waren we weer terug in Stein. De gereden afstand (Stein-Stein) bedroeg 97 km. Het was vandaag na maanden afwezigheid, ook weer de eerste keer dat Theike meefietste over een heuvelachtig parcours.
Hij was voldaan en mocht niet klagen.

Gr. René