Fietsverslag rit naar Banneux 8-5-2016

Vandaag was het eindelijk mooi zomerweer, onbewolkt en een temperatuur van al 16 gr. Om 9.00 uur stonden dan ook 8 goed geluimde coureurs aan het vertrek. De zon scheen volop en ook stond er nog maar weinig wind.
De deelnemers waren: Jan, Piet, Rene, Jo, Nico, Theike en de gastrijders Ger en een zekere Roger. Theike had zijn reserve fiets meegebracht, omdat zijn andere fiets in reparatie is na de schade van afgelopen woensdag. Op verzoek van Jan werd besloten om vandaag naar Banneux te fietsen. Piet werd gebombardeerd tot wegkapitein en kon zo de route bepalen. Piet en Ger fietsten in een mooi tempo op kop. Via Beek, Kelmond en Meersen kwamen we op de Molenweg. Het was vandaag erg druk op deze weg, zeker ook vanwege het mooie weer. Het valt op dat ook steeds meer dames-fietsgroepen actief zijn. Ook passeerden we een groep, met een coureur die een kunstbeen had.
Via Withuis kwamen we in Dahlhem en was Nico inmiddels voor de groep uit gaan rijden. Hij vond dat het tempo te laag was. Vervolgens fietsten we bij een snel oplopende temperatuur met wisselende kopmannen naar Blegny en vervolgens naar Bolland en Herve.
Piet had inmiddels plaats genomen aan de staart van de groep. Nu kwam Jan aan de leiding want de weg die we normaal nemen was afgesloten en Jan was dus onze gids. Hij loodste ons naar Soumagne en Olne. Vervolgens ging het met Jan nog altijd op kop richting Banneux. Dan volgt de lange beklimming met Ger als kopman naar Banneux. Het tempo wordt aangepast en iedereen kan goed volgen. Voor Nico gaat het echter te langzaam en hij vertrekt op zijn Zoetemelks uit de groep. Hij komt dan ook samen met Roger als eerste met kleine voorsprong boven en verzamelt zodoende ook weer een hoop punten voor de bergprijs. De bergprijs kan hem vandaag dan ook niet meer ontgaan.
Bij aankomst op de pauzeplaats hadden we 78 km afgelegd en was het inmiddels 11.45 uur.
Nadat de nodige kaarsjes waren aangestoken gingen we pauzeren op het terras van restaurant L'Europe. Er stonden geen zonneschermen, dus Jan nam plaats op een plek uit de zon, want het was inmiddels al 24 Gr. Rene wilde op tijd thuis zijn en dus begonnen we om 12.30 uur gezamenlijk aan onze terugreis. De toeristische route ging met Jan op kop naar Luik. We fietsten geruime tijd langs de Ourthe maar de toestand van de fietspaden waren soms niet al te best. Ook in Luik nam Jan de kop want nu ging het via het fietspad langs de oevers van de Maas. Het was hier heel druk met vele wandelaars, tegemoetkomende fietsers en wandelende mensen langs de oevers van de Maas.
Het was gevaarlijk en dus niet prettig fietsen.
Toen we Luik verlaten hadden stond er een harde wind op kop en moest er flink op de trappers geduwd worden. We hadden geluk met Piet, Nico en Roger, die nu het meeste kopwerk voor hun rekening namen. In Vise namen we de afslag naar Eisden. Hier vond Piet het welletjes en verliet de groep om een ijsje te gaan eten in de plaatselijk ijssalon. Vanaf nu bleef Roger continue tegen de wind in met een hoog tempo op kop rijden en nam ons zodoende allemaal op sleeptouw.
In Maastricht namen we de route naar Bunde en vandaar ging het naar Oud Geulle, Elsloo en Stein. Het was vanmiddag voor het eerst dit jaar heel warm en alle coureurs hebben dan ook erg geleden door de harde wind, warmte en lengte van de rit. We waren allen heel blij dat we weer thuis waren. Om 15.15 uur waren we na 141 km (Stein-Stein) weer terug in Stein. Het was vandaag een mooie maar lange fietsdag.

Groetjes, Rene