Fietsverslag Jalhay 07-09-2016.

Vandaag om 9.00 uur stonden er 9 coureurs aan het vertrek. Het was wederom, en dat al een aantal dagen, onbewolkt bij een temperatuur van 18 Gr. met daarbij een zwakke ZO wind, dus lekker fietsweer.De aanwezige coureurs waren: Piet, René, Nico, Jan, Jo, Martin, Ger en de gastrijders Wiel van A. en Jo P..
Voor het vertrek had Wiel het hoogste woord en Nico vond dit wel grappig. Vooral ook de verhalen van Wiel over zijn overwinning op de baan van afgelopen donderdag deed Nico's wenkbrauwen fronzen. Wiel had volgens zijn eigen verhaal soms wel 50 km per uur gereden, maar dat kon Nico moeilijk geloven.
Na onderling overleg werd er besloten om naar Jalhay te fietsen. Piet was onze wegkapitein en hij ging bij het vertrek, samen met Nico, dan ook resoluut aan de kop fietsen. We vertrokken in een heel hoog tempo van 32 tot 35 km/h, want Piet had er duidelijk zin in.Via Elsloo, Oud Geulle, Brommelen, Bunde en Weert ging het kriskras via de achterkant van het Maastrichtse MVV stadion naar Bemelen.
Hier nam Ger de koppositie van Nico over en nu ging het via St. Antoniusbank, Cadier en Keer, Banholt en Hoogcruts naar de Plank. In Aubel nam Wiel samen met Nico weer het voortouw. Vervolgens fietsten we twee aan twee in een mooi tempo naar Henri Chapelle en gingen vervolgens op weg naar Limbourg. Hier namen we de weg naar Eupen en sloegen af naar La Gileppe. Hier had Piet een verrassing want hij nam een steile geasfalteerde bosweg om bij de stuw te komen. Nu ging het verder via nog enkele klimkilometers door het bos naar Jalhay, alwaar we om 11.20 uur na 64 km bij de plaatselijke bakker arriveerden.
Het was inmiddels al warm geworden en we konden buiten op het terras in de schaduw plaatsnemen. De gesprekken aan tafel waren heel divers en het grootste woord had natuurlijk Wiel.
We lieten ons de vlaai of het broodje gezond goed smaken, en om 12.00 uur zijn we weer vertrokken richting Theux. Jan nestelde zich op kop en was nu onze reisleider. Hij schotelde ons een mooi parcours voor. Na Jan kwamen Wiel en Nico op kop en fietsten we naar Theux. Hier was het heel druk met, over een lengte van honderden meters, stilstaande auto's waardoor we stapvoets moesten fietsen.
Na een plaspauze verlieten Ger en Piet de groep en ze gingen verder naar Banneux. Dan naar Pepinster, en ook hier was het ontzettend druk.
Vervolgens gingen Wiel, Jo P. en Nico onderlinge duels uitvechten op de hellingen. Wiel dreef dan het tempo op maar Nico gaf geen krimp en bleef in het wiel. Wiel was zeer verbaast dat een coureur van 79 jaar nog zo hard kan fietsen. Bij onze groep is al jaren twijfel of de leeftijd van Nico wel klopt, want we denken dat hij zich 10 jaar vergist heeft en dus pas 69 jaar is. Nico werd vandaag dan ook uitgeroepen tot de beste coureur van de dag, want hij heeft zowel op de heenweg als ook op de terugweg vele kilometers op kop gereden. Dan met Wiel en Nico op kop in hoog tempo via Petit Rechainnaar Neuf-Chateau.
Via s'Gravenvoeren ging het naar Mesch en vervolgens met voornamelijk Jo .P. op kop in een mooi tempo naar Rothem.
Via Rothem, Bunde en Oud Geulle kwamen we in Elsloo. Tegen 14.45 uur waren we na een rit van meer dan 5 uur weer terug in Stein.
De afgelegde afstand (Stein-Stein) bedroeg 140 km.

Groetjes, René