Fietsverslag Achelse Kluis (B) 6-7-2016

Vanmorgen om 9 uur stonden 9 coureurs aan het vertrek. De deelnemers waren: Jan, Jo, Martin, Nico, Frans, Jan, Piet en de gast rijders Jo P. en Ger. Het was vanmorgen bewolkt, maar met een temperatuur van 15 Gr., goed fietsweer. Jan stelde voor om een vlak ritje te fietsen en had reeds in zijn Garmin een rit naar de Achelse Kluis nabij Hamond in Belgie geprogrammeerd. Frans zag dit niet zitten, want hij moest op tijd thuis zijn en in Belgie wist hij de weg niet om eerder af te draaien. Hij besloot dan ook om vandaag niet met de groep te gaan. Het wenste ons succes en ging vervolgens alleen op pad.
We vertrokken met Nico en Rene op kop richting Urmond en vandaar via mooie verkeersluwe binnenwegen naar Obbicht, Papenhoven, Illikhoven, Roosteren en Maaseik.
Vandaag was de Garmin van Jan bij wijze van hoge uitzondering onze navigator, want normaal is Piet onze gids. Er werd goed doorgefietst waarbij de snelheid altijd boven de 30 km/h lag. Vervolgens ging het verder via Aldeneik, Ophoven, Geistingen en Kessenich naar Thorn. Hier was de Garmin de weg kwijt en moesten we even zoeken om de juiste weg naar Panheel te vinden. Ook moest er even gestopt worden want Nico had een bloedneus. De pillen die hij van de huisarts gekregen had, werkten blijkbaar vandaag niet goed.
Nu kwamen Piet en Ger op kop en ook zij fietsten in een hoog tempo door het Midden-Limburgse land. We fietsten via Grathem, Kelpen-Oler, Leveroy en Nederweert-Eind naar Ospel. Het was hier op de binnenwegen mooi fietsen met weinig gemotoriseerd verkeer.
Je zag dat de regen van de afgelopen weken veel schade had toegebracht aan de landbouw producten. Diverse akkers stonden nog vol water en ook de maisplanten waren heel geel en klein van stuk. Verder stonden er langs de route, vele prachtige boerderijen met grote nieuwe stallen en ook de tuinen om de woningen zagen er schilderachtig en goed onderhouden uit. Piet en Ger bleven op kop fietsen en ging het vervolgens verder naar Maarheeze, alwaar een zoon van Ger woont.
De omgeving werd nu bosrijker en fietsten we verder naar Soerendonk. Nu stuurde ons de Garmin kilometers lang over een niet geasfalteerd fietspad midden door de Leenderheide. Nico vond dit niet zo leuk, maar de weg was droog en goed te fietsen. Het was weer eens wat anders om door een heidegebied te fietsen. Op het einde van de heide was de weg weer geasfalteerd en waren we kort bij onze pauze plaats, de Benedictusabdij van de Achelse Kluis. Het was nu 12.00 uur en we hadden iets meer dan 80 km gefietst. De Abdij is een pleisterplaats voor toeristen. Er wonen nog maar acht broeders en de jongste is achter in de 60. De hoge leeftijd van de monniken en het gebrek aan aanwas maakt de toekomst van de abdij onzeker. Ook wordt er door de broeders in deze abdij trappistenbier gebrouwen met de merknaam 'La Trappe'. Er was een grote binnenplaats met heel veel tafels en stoelen. We namen dan ook plaats op het terras en binnen was er een buffet met zelfbediening. De vla smaakte prima, echter het trappisten bier hebben we maar niet geproefd.
Na de pauze, waarin weer de nodige Zever verteld werd, zijn we om 12.45 uur vertrokken richting Hammond. In Hammond kwam Rene aan de leiding en ging het samen met of Nico of Jo P. naar Lozen en vandaar langs de linker kant van het kanaal naar Bocholt. Hier stuurde ons de Garmin verder langs het kanaal naar Bree. Dit was echter niet juist want in Bree was het fietspad blijvend afgesloten. We keerden om en gingen bij de eerstvolgende brug terug naar de andere kant van het kanaal. We bleven de weg volgen tot in Tongerloo en hier konden we via de brug het kanaal weer oversteken en fietsten we vervolgens langs het kanaal tot in Dilsen. Via Stokkem kwamen we bij het veer van Berg a/d Maas. Hier nam Rene afscheid van de groep en ging naar huis. Volgens Jo. P was de prijs voor de strijdlustigste renner vandaag voor Rene. Hij heeft vandaag het eerste uur en ook de afstand van Hammond tot in Berg a/d Maas in hoog tempo op kop gereden. Om 14.45 uur waren we na 139 km weer terug in Stein.
Het was vandaag een gezellige fietsdag over een parcours, dat we voor een groot gedeelte nog nooit gereden hadden, maar wat wel voor herhaling in aanmerking komt.
Dank aan Jan voor het uitzetten van de rit.

Gr. Rene