Rit naar Bocholtz 6-4-2016

Vandaag was het in dit jaar, al weer de achtste keer op rij, dat we met de groep op woensdag of zaterdag in groepsverband konden fietsen. En dat is voor de tijd van het jaar heel uitzonderlijk. Ondanks het koude weer en de sterke ZW wind stonden er om 10 uur, 9 coureurs aan het vertrek. Het was kil en fris bij een temperatuur van slechts 8 graden en het zou vanmorgen niet warmer worden. Ook de zon liet vanmorgen verstek gaan, waardoor het veel kouder was dan afgelopen zaterdag. De deelnemers vandaag waren: Frans, Jan, Jo, Rene, Piet, Nico, Michel, Martin en Theike.
Wino is op vakantie en Jos B. is waarschijnlijk aan het klussen. Door de sterke wind zou het vandaag een moeilijke rit worden, dat was wel duidelijk. Nico stond uiteraard ook weer aan het vertrek, maar hij had een paar moeilijke dagen gehad, nadat hij afgelopen zaterdag op de weg terug van Eupen te maken kreeg met een geweldige inzinking waardoor hij op de hellingen niet meer kon volgen. Hij had hiervoor geen verklaring (79 jaar), en is dan ook op consult geweest bij zijn huisarts, om o.a. zijn bloed te laten onderzoeken. Ondertussen is Truus dagenlang bezig geweest om hem goed te verzorgen en te masseren op die plaatsen waar het nodig was. Dus bij de start had Nico een aantal twijfels over zijn vormpeil. Piet werd aangewezen als koerskapitein en mocht daarom de rit uitzetten, uiteraard eerst met de wind in het nadeel. Deze taak is Piet wel toevertrouwd en onze rit zou via een omweg richting Kerkrade naar Bocholtz gaan.
Na het vertrek (naar Beek) met de wind op zij, ging Frans onmiddellijk naar de kop, waarna Piet zich bij hem aansloot. Frans hield het al snel voor gezien, waarna Theike zijn plaats innam. Nu fietsten we via Neerbeek en Spaubeek naar Grijzegrubben. Nico voelde dat hij weer goede benen had en ging Theike aflossen op kop van de groep. De wind was hard, hetgeen meermaals tot waaiervorming leidde. Via Wijnandsrade en Weustenrade kwamen we in Craubeek. Hier volgde de beklimming naar Ubachsberg. Frans gaf het tempo aan, met Nico in het wiel. Halverwege de beklimming werd de snelheid aangepast aan de rest van het peloton.
Vervolgens ging Rene samen met Piet op kop fietsen en voerde Piet ons via Heerlerbaan, Eygelshoven en Haanrade naar Kerkrade en Herzogenrath. Hier in Duitsland fietsten we via Bleijerheide over Duits grondgebied uiteindelijk naar Bocholtz. Op de hoog gelegen veldwegen was het wederom moeilijk fietsen, maar Frans was in zijn element en trok de hele groep op een lint, waardoor diverse coureurs, ook al vanwege de slechte wegen en de harde wind,moeilijkheden hadden om te volgen.Je kon zien dat Frans op de goede weg is en weer zijn oude niveau benaderd.
Om 12.45 uur kwamen we aan bij onze vaste pauzeplaats in Bocholtz. We hadden nu 65 km gereden. De pauze was weer een gezellige boel. We zitten allen aan een tafel en het gespreksonderwerp was de parcourskennis van Piet. Als een echte veldheer voerde hij vandaag weer zijn troepen aan. Waar je Piet ook loslaat in Belgie, Duitsland of Limburg, Piet weet overal de weg. Hij heeft geen Tom/Tom nodig. Ook de ervaringen van Rene tijdens zijn reis door Myanmar, alsook de stemming die vandaag plaats vindt over het associatieverdrag Van Nederland met de Oekraine kwamen ter sprake. Nico wil van dat verdrag helemaal niets weten, en had een uitgesproken mening over dat verdrag. Hij wil dat er niet meer buitenlanders naar Nederland komen, om hier te profiteren van onze goede sociale voorzieningen.

Na een pauze van een goed half uur fietsten we richting Baneheide, en vervolgens op het kruispunt linksaf naar beneden tot in Nijswiller. Daarna via Wahlwiller naar Wittemen via Wijlre naar Valkenburg. De wind stond gunstig en er kon vaart gemaakt worden.
Nico en Rene namen beurtelings het kopwerk voor hun rekening, waarbij Nico het grootste deel verrichte. Dus mogen we zeggen dat Truus goed werk gedaan heeft en Nico weer op zijn oude niveau heeft teruggebracht. In Valkenburg ging het via de Stoepert, Schimmert en Beek naar Stein. Het was vandaag, ondanks de kou en de harde wind toch een mooie rit. Hopelijk wordt het spoedig weer beter fietsweer.
Aankomst in Stein om 14.30 uur. Afgelegde afstand Stein-Stein; +/- 94 km met een gemiddelde van 26 km/h.

Groeten, Rene