Fietsverslag Banneux 27-8-2014

Vannacht had het voor de afwisseling weer eens geregend, maar vanmorgen was het droog. De wegen waren opgedroogd, maar er stond wel een matige Z/ZW wind. Het was met 13 Gr. aan de koude kant. Vanmiddag zou het echter goed worden en dus stonden er 8 coureurs aan het vertrek.
De rit keuze voor vandaag was snel gemaakt, en het werd Banneux. Frans en Michel stonden ook weer aan de start en ze zagen er na hun trainingsstage in Spanje dan ook afgetraind uit. Dus gingen er onder aanvoering van Piet en Nico 8 coureurs op pad. De deelnemers waren: Jan, Martin, Jo, Rene, Piet, Michel, Frans en Nico. Er werd door Nico en Piet vanaf het begin een hoog aangehouden. Dit vonden de meeste coureurs niet leuk en dus werd Nico in Geverik vervangen door Rene. Via Beek en Geverik fietsten we met de wind op kop via de randweg achter het vliegveld van Beek naar Ulestraten, Meersen en Amby.
Hier werd Rene afgelost door Jan, die samen met Piet tot in Eisden het kopwerk verrichtte. Nu nestelde Jo zich van voren, terwijl Piet onverstoorbaar als reisleider de weg uitstippelde.
Vanaf Eisden ging het naar Vise en hier koos Piet voor het fietspad langs de Maas. Het fietspad was niet subliem maar toch goed te fietsen. Nico vond het maar niets, want we fietsten op anderhalve meter van de kademuur, terwijl er geen leuning was en hij ook geen zwemvest bij zich had. In Argenteau verlieten we het fietspad en gingen we via de grote weg richting Luik, een weg waar we geen hellingen tegenkwamen. Nico was nu onze kopman, en we fietsten hier achter elkaar. Dan voor Luik linksaf en nu stond er een lange beklimming van +/- 3 km richting Fleron op ons te wachten. Nico reed in deze beklimming op kop, wel iets te snel,maar de meeste coureurs in de groep fietsten een minder tempo waardoor Nico weer eens voor de groep uit reed. Tijdens de beklimming was er ook een behoorlijk lang stuk weg opgebroken, waardoor we een paar keer van de fiets moesten. Frans en Michel namen nu ook het heft in handen en kwamen met voorsprong boven. Onze fotograaf Michel had inmiddels ook al weer de nodige foto's gemaakt.
Intussen was de zon af en toe doorgebroken en was het mooi fietsweer geworden. Boven werd er gewacht en dan ging het over bekende wegen via Trooz en Louveigne naar Banneux.
Tijdens de lange beklimming naar Louveigne kwam Frans op kop, maar Nico reed hem herhaaldelijk voorbij. Na 65 km kwamen we om 11.45 uur aan bij een nieuwe pauzeplaats enkele kilometers voor het bedevaart oord. De broodjeszaak was niet groot, maar de vlaai smaakte goed. Na een pauze van 30 minutenverlieten we om 12.15 uur de zaak. Dan ging het, eerst naar Banneux alwaar een paar coureurs een kaarsje aanstaken, terwijl een enkele coureurs zich lieten fotograferen voor een Mariabeeld bij de bron. Met Piet en Nico op kop vetrokken we weer en hielden eerst een plaspauze in de vrije natuur.
Dan fietsten we met wind in de rug in sneltreinvaart via o.a. een lange afdaling naar Fraipont en Nessonvaux richting Batice. Via Soiron kwamen we in Herve. Nico had nog altijd de leiding en weet van geen wijken. In Herve namen we de weg naar Charneux en komen uiteindelijk in s'Gravenvoeren. Nico en Michel komen ook herhaaldelijk uit hun pijp, maar uiteindelijk blijft alles bij elkaar en brengt Piet ons via s'Gravenvoeren naar Mesch. Hier verliet Piet de groep en volgde een toeristische route via Mariadorp en Gronsveld naar Maastricht. Het peloton fietste nu de bekende route over de Molenweg naar Rothem en Oud Geulle. Jo is nu ook bijzonder actief. Hij heeft nog wat over, en moet dan ook herhaaldelijk tot de orde geroepen worden.
Om 15.10 uur waren we weer terug in Stein De gereden afstand bedroeg 135 km.

Groetjes, Rene