Vaals drielandenpunt 26 maart 2016.

Vandaag is de verwachting eindelijk voorjaarsweer, hoewel de start nog aan de koude kant is. Tien vertrekkers aan de start Wino, die na enkele verzuimen er weer is. Zijn excuus is dat hij nu voor twee moet werken nu Anita is gestopt. Maar hier zijn de nodige twijfels over. Jos heeft de mountainbike op de haak gehangen en is voor het eerst op de racefiets. Verder zijn aanwezig Frans, Jo, John, Michel, Nico, Piet The, en Jan.
Theike als trouwe deelnemer is er niet, dus zijn avondje van gisteren heeft langer geduurd dan goed voor hem was. Na overleg wordt besloten richting Eupen te fietsen. Wel is de afspraak zonder extra omwegen, want het is nog vroeg in het seizoen. Jos neemt meteen de kop en Frans gaat met hem mee. Al snel wordt duidelijk dat het een zware rit zal worden vanwege de harde wind. Frans die al enige slechte ervaring heeft van te lang op kop rijden, houdt het dan ook snel voor gezien. Dat heeft ook invloed op Jos die zich na enkele kilometers laat afzakken. Hij geeft aan dat met dit weer, we om en om op kop zouden moeten fietsen. Ondanks de opmerking om de kortste weg te nemen gaan we via Ulestraten, Meersen en Gronsveld naar Mesch.
Dat geeft enige onrust en Wino laat weten dat hij niet van plan is naar Eupen te gaan. Dat heeft tot gevolg dat nog enkele deelnemers zich bij hem willen aansluiten. Dus wordt er overleg gepleegd en de route aangepast. Dus niet Warsage maar naar St. Maartensvoeren. Even van te voren rijdt Michel lek en horen de voorste rijders niet als er wordt geroepen om te stoppen. Dit leidt tot een splitsing van de groep. Piet en Nico hebben natuurlijk een excuus vanwege hun beperking met het gehoor. Maar Jos hoort normaal goed heeft mogelijk door de wind het roepen niet gehoord. De reparatie van het lek verloopt met enige moeite.
Wino heeft een nieuw pompje aangeschaft dat ook geschikt is voor een bommetje. Maar hij heeft de werking nog niet getest en dus krijgen we het niet voor elkaar om de band ermee op te pompen. Na het vertrek komen de drie niet meer in zicht. We besluiten om een nieuwe bestemming te kiezen Entenpuhl of Drielandenpunt. Het wordt het laatste en we rijden via Ulvend naar De Planck, vervolgens naar Homburg en Plombieres. Na een dikke vijftig kilometer komen hier aan. Het is behoorlijk druk, we zien grote aantallen fietsers, er is een tocht die het drielandenpunt aandoet. Bij het bekende restaurant 'De Bokkerijder' strijken we neer voor de pauze. Ook hier is het druk vanwege de Paasdagen en het goede weer, inmiddels is het 15 graden.
De ober neemt luidruchtig de bestelling op en brengt vla met slagroom en ook in de chocomel zit nog een flinke dot slagroom. De hele club word getrakteerd door Wino, vanwege zijn verjaardag op 16 maart. Dat is jammer voor de doorrijders. In de pauze worden de prestaties van enkele coureurs in de afgelopen wedstrijden doorgenomen hetgeen leidt tot verschillende visies over de Nederlandse coureurs. Duidelijk is wel dat we al diverse mooie wedstrijden hebben kunnen zien, in tegenstelling tot voorbijgaande jaren. Na de pauze vertrekken we op weg naar huis nu zonder omwegen. Eerst een flinke afdaling en dat is altijd genieten, hoewel gezien de drukte we goed moeten oppassen om op tijd te kunnen stoppen waar dat nodig is. Bij Vaalsbroek worden we voorbij gereden door een stevig gebouwde fietser die ook niet te jong is. Na even in zijn wiel te hebben gefietst is het duidelijk dat hij een motortje heeft ingebouwd. Ook verderop zien we hoe ontspannen hij met een flink tempo bergop fietst.
We hebben nu de wind niet meer tegen en rijden met Wino op kop in een flink tempo richting Valkenburg. Dan in een rustig tempo de Stoepert op en dan via de gebruikelijke route naar huis.
Het is behoorlijk warm geworden en zijn nu te dik gekleed. We hebben weer genoten van een dag met lekker weer, alleen jammer van de wind.

Groeten, Jan