Fietsverslag Tongeren 25-6-2016

Na de tropische temperaturen en het noodweer van afgelopen donderdagavond en nacht stond er vandaag onder koele omstandigheden (slechts 15 Gr) weer een rit op het programma. De weersvooruitzichten volgens de buienradar waren onduidelijk. Martin voorspelde dat het na de middag zou gaan regenen. Gezamenlijk werd besloten om vanwege het onbetrouwbare weer, dicht in de buurt te blijven en een mooi tempo aan te houden. Gekozen werd voor een rondje Sluizenen Piet was wederom onze gids.
De deelnemers waren: Jo, Jan, Nico, Rene, Martin, Piet, Wino en John. Met Wino en Piet op kop vertrokken we via de brug in Stein naar Kotem.Vervolgens ging het via de Tom Tom van Piet kris-kras door het Vlaamse land. Na drie kwartier hield Wino het op kop voor gezien en kwam Jo hem aflossen, terwijl Piet onverstoorbaar op kop bleef fietsen. We fietsten nu door mooie dorpjes via Lanaken richting Tongeren, en ook hier had men zo te zien veel last gehad van het noodweer van afgelopen donderdagavond.
Op de laag gelegen velden tussen de dorpjes stond er nog veel water en ook was er veel oogst vernield. Op de betonwegen en fietspaden lag er plaatselijk ook nog veel weggespoelde maar opgedroogde aarde, waardoor we er nog goed konden fietsen. In Piringenwas de brandweer echter nog bezig om de straten schoon te spuiten. Inmiddels had Nico, Jo verdrongen van de kop en samen met Piet ging het vervolgens ook weer veelvuldig over betonnen veldwegen naar Tongeren. Door een misverstand in de onderlinge communicatie waren we onze gids Piet even kwijt, maar die dook echter spoedig weer op. Piet voerde ons nu via een randwegdoor Tongeren, waarna we spoedig in Nerembij Sluizen op onze vaste pauzeplaats arriveerden. Het was nu 11.20 uur en we hadden 62 km gefietst.

We namen plaats op het terras buiten het restaurant. Er was geen vlaai te krijgen in het restaurant, dus bestelden we maar een broodje kaas of broodje gezond. Het hoofdonderwerp aan tafel was de zogenaamde BREXIT, de uitslag van het Britse referendum van afgelopen donderdag. Er volgde een levendige discussie met voor en tegenstanders van het Britse vertrek uit de EU. Martin was de felste tegenstander van de Brexit, maar volgens Jan had Martin waarschijnlijk maar alleen persoonlijke financiele redenen om er fel op tegen te zijn. Om 12.00 uur zijn we weer vertrokken via de snelste weg terug naar huis, want er verschenen al donkere wolken aan de horizon. Met de wind in de zij ging het nu in hoog tempo met alles op een lint huiswaarts. Piet was wederom onze gids en kopman. Hij was vandaag ook weer onvermoeibaar.
Piet voerde ons nu via veelal hoofdwegen via Millen naar Veldwezelten vervolgens via het fietspad langs het Koning Albert Kanaal naar Boorsem.Nico was ook weer prominent aanwezig en fietste, nadat hij op bekend terrein was, dan ook continue alleen op kop. Onderweg vielen al de eerste regendruppels. Bij de afslag naar Boorsem nam Nico echter de verkeerde weg. Ook met hard roepen en fluiten was hij niet meer te bereiken, en het leek wel of hij in trance verkeerde. We hebben hem dan ook niet meer teruggezien.
Via de brug in Kotem waren we om 13.10 uur weer in Stein. De gereden afstand bedroeg 96 km. We hebben vandaag slechts enkele druppels regen over ons heen kregen en zijn dan ook niet nat geworden. Ook vandaag weer alle lof voor Piet. Zijn parcours kennis in het Belgische land is ongeƫvenaard. Hij heeft geen elektronische hulpmiddelen nodig, om een route fietsen, want alles staat opgeslagen in zijn eigen bolletje. Piet namens alle coureurs bedankt.

Om 14.30 uur, toen we al lang thuis waren regende het pijpenstelen, dus hadden we de juiste beslissing genomen om op tijd thuis te zijn.

Groetjes, Rene