Fietsverslag Eupen 21-9-2016

Vandaag was de weerkundige herfst begonnen, maar het weer is nog altijd uitstekend.
Het was vanmorgen dan ook droog, bewolkt en reeds 16 Gr. Verder was er weinig wind uit de richting ZO. De voorspelling was dat het vandaag zonnig en 21 Gr. zou worden. De meeste coureurs stonden echter in herfsttenue aan de start, dus met vest of mouwstukken, maar allemaal in de korte koersbroek. Theike was ook weer aanwezig en wilde een aantal kilometers meefietsen. De andere deelnemers vandaag waren: Jo, Jan, Martin, René, Ger, Nico en gastrijder Jac. Q. Nico was 2 minuten te laat en dat was vreemd. We kwamen er echter achter dat hij vanwege stramme beenspieren al 5 kilometer gefietst had, om zodoende gerouleerd aan de start te staan. Besloten werd om vandaag op voorstel van Jan, een rit over een heuvelachtig parcours te fietsen, namelijk naar Eupen.
Ger vertoonde een glimlach op zijn gezicht bij het horen dat vandaag de route naar Eupen zou voeren. Want dat kwam al in de richting van Banneux, zijn geliefde bestemming. Met Martin en Jac. op kop fietsten we via Beek naar Kelmond. Theike was blijkbaar niet in goeden doen, hij luisterde naar zijn lichaam en verliet in Kelmond de groep om alleen in eigen tempo verder te fietsen. Al spoedig vond Nico dat het te traag ging en dus ging hij alleen voor de groep uitfietsen. In Meersen voerde de route met een gesloten groep naar Geulhem.
De Geulhemmerberg werd onder leiding van Jac. in een mooi tempo gezamenlijk beklommen. Dan naar Berg en Terblijt en hier sloot een Belgische senior coureur uit Gent bij ons aan. Hij lag hier op de camping en wilde vandaag ook een 'Toerke' maken.
Jan ging met hem in gesprek en samen deden ze het kopwerk via Margraten en Banholt tot in Noorbeek. Hier kwamen Ger en Nico op kop en via de Plank ging het naar Aubel en Clermont. Op weg naar Bilstain was de weg opengebroken en moesten we een wegomlegging volgen. Deze weg was echter ontzettend slecht, vol gaten en bobbels in het asfalt. Ook de zijkanten van de weg waren uitgereden en zaten vol grind en kuilen. Iedereen vond het maar niks en in het bijzonder Nico, want die vloekte zich rot. Op weg naar Limbourg kwam de Belgische coureur weer op kop, en nu ging het achter elkaar in een mooi tempo van 31 km/h naar Eupen. De zon had zich nog niet laten zien en hier in Eupen was het met 13 Gr. behoorlijk koud.
We gingen pauzeren bij bakkerij Kockaertz, een van onze vaste pauze plaatsen en namen er plaats in de eetruimte. Hier verliet de Belgische coureur onze groep, en wij hadden nu 66 km gereden. Vandaag was er weer feest, want Jac. was van de week jarig geweest en hij trakteerde de groep op vlaai met Cola of koffie. Uiteraard werd er weer een 'Lang zal hij leven' voor hem gezongen. In deze pauze vertelde Nico over de voortgang van de renovatie van zijn slaapkamer. Hij was opgelucht, want het ruwe werk wasklaar. Afgelopen nacht had hij voor het laatst samen met Truus en de hond in de garage geslapen. Op wat schilderwerk na, en een probleem met de afstandsbediening voor de verlichting waren de werkzaamheden klaar. Het bed wasweer opgebouwd en het wachten was nu nog op het bestelde meubilair. Ook werd er tijdens de pauze weer hartelijk gelachen om de nodige 'Stomme Kal' die verteld werd.
Om 12.10 uur zijn we weer vertrokken voor de korste weg terug naar huis. Jo en Jan namen de kop en nu ging het hard vooruit, zelfs zo hard dat Nico reclameerde. Hij had wel een nieuwtje, want Nico was ter ore gekomen dat Jo om 14.00 uur weer thuis moest zijn om met Liessy te gaan winkelen. Dus zei hij tegen Jo, fiets maar niet zo snel want je bent toch te laat thuis. Via Welkenraedt ging het nu met Jac. op kop naar Henri Chapelle. Vervolgens gingen Nico en Jo op kop fietsen en kwam ook Ger (die wederom een goede indruk achterliet) op kop en ging het goed vooruit naar s' Gravenvoeren. Bij wegwerkzaamheden moesten we even wachten, maar Nico had hier geen boodschap aan en fietste hard door. Na een vijftal kilometers hebben we hem weer opgevist en kwamen we in s' Gravenvoeren.
Hier zorgde Jac. voor een stunt. Hij reed op kop maar nam vanwege zijn onbekendheid met het parcours de verkeerde afslag en kwam uit op de speelplaats van een school. Door uiteindelijk met zijn fiets over een houten schutting te klimmen kon hij weer bij de groep aansluiten. Inmiddels was de zon gaan schijnen en fietsten we via Mesch naar de Molenweg en vandaar met wisselende kopmannen over de bekende wegen via Rotem, Bunde, Oud Geulle en Elsloo naar Stein.
Om 14.15 uur waren we weer terug in Stein. Volgens Nico was Jo een half uur te laat thuis en moest hij daarom van Liessy als straf een half uur in zijn spuitcabine doorbrengen.
Het was vandaag een rit (Stein-Stein) van 127 km over een geaccidenteerd parcours. Een prachtige fietstocht die onder prima weersomstandigheden werd afgelegd. De temperatuur in Stein was bij thuiskomst 21 Gr.
Als groep hebben we vandaag goed samen gereden.

Gr. René