Jalhay 21-5-2016
Vandaag stond prima weer op het programma. De voorspelling was veel zon en 24 graden. Om 9 uur was het echter nog enigszins bewolkt.
Er waren 7 vertrekkers aanwezig. Na een lange afwezigheid was Wino weer aanwezig. Dat beloofde wat meer gesprekstof onderweg.
Ook Thei kwam even kijken hoe het was. Hij heeft nog geen prettig gevoel bij veel inspanning.
De aanwezigen waren Jo, Frans, Piet, Nico, Michel, Wino en Jan. Voor het vertrek ontdekte Wino dat hij zijn bidon had vergeten. Dus snel even thuis langs.
Piet en Jo vertrokken op kop. Even Wino oppikken en via Catsop naar Moorveld. Achter het vliegveld een eerste stop want Michel reed lek. Vervolgens naar Schimmert en naar Valkenburg.
In Gulpen kregen we voor het eerst te maken met de deelnemers aan 'Limburgs Mooiste'. We werden door een snelle deelnemer gepasseerd en we sloten bij hem aan. Dus met een flinke vaart naar Slenaken waar we weer opnieuw een horde deelnemers passeerden.
Wino was onderweg erg rustig en liet merken dat hij niet de hele afstand wilde meefietsen en ook een aantal anderen hadden moeite met het idee dat de afstand misschien iets langer zou worden, zeker na de eerste omzwervingen die Piet had gemaakt. Op weg naar Homburg kwamen we weer grote groepen renners tegen. Hier hield Wino het voor gezien en reed op zijn eentje naar Aubel. Op weg naar Henri-Chapelle was het moeilijk met een flinke tegenwind op het vals plat. Maar Piet en Michel hielden er een goed tempo in. In Henri-Chapelle werd het doel aangepast en werd besloten tussen Piet en Jan om naar Eupen te gaan. Niet de gebruikelijke weg naar Welkenraedt maar de weg rechtstreeks naar Baelen werd genomen.
Na een flink stuk fietsen melde Michel dat we slechts met zijn twee waren. Piet stond te wachten, maar van de anderen hebben we niemand meer gezien. Dan maar terug naar Henri-Chapelle.
Michel belde met Frans en met Jo maar allebei niet bereikbaar. Na enig overleg besloten we dan toch maar met zijn drieen naar Jalhay te gaan. Via Membach richting Gileppe waar Piet een binnenweggetje wist. Wel redelijk zwaar maar een mooie weg langs de leeuw. In Jalhay gingen we naar de bakker, een heel mooie zaak waar we vorig jaar ook een keer zijn geweest. Een heerlijk vers broodje op het terras want Piet had voorkeur om buiten in de zon te zitten. Even later verdween Piet, en werd het tegen de tijd dat we vertrokken toch koel.
Het werd erg bewolkt en we besloten niet via Limbourg terug te rijden maar langs de Gileppe. Met de wind in de rug liep het goed en in de afdaling probeerde ik mijn snelheidsrecord te verbeteren. Dit veranderde toen ik een angstig moment doorstond.
Met een snelheid van 70 km/u begon mijn fiets te slingeren en dat werd steeds erger ondanks het remmen. Gelukkig na enkele honderden meters en voorzichtig remmen ging het over.
Op de rustplaats was door alle beslommeringen ons gemiddelde echter erg laag slechts 24,4. Dit moest natuurlijk omhoog om de kritiek van Nico (grote afstand, maar geen snelheid) te voorkomen. Met de wind in de rug lukte dat zeer goed en we waren aan elkaar gewaagd. Achter Eijsden verliet Piet ons om in Maastricht een pilsje te gaan drinken want inmiddels was het prachtig weer geworden. Rond 15.00 uur waren we na een afstand van 134 km terug in Stein

Groeten Jan