Fietsverslag Alken 20-7-2016

Vanwege het voorspelde tropische weer voor de woensdagrit, was iedereen via de mail en onze site in kennis gesteld van het vervroegen van de vertrektijd. De start was verplaatst naar 8.00 uur, en bijna iedereen was aanwezig. Het was vanmorgen om 8.00 uur zonnig weer, een onbewolkte lucht en reeds 22 Gr., maar het zou in de middag 35 Gr. kunnen worden.
Ook stond er een zwakke wind uit de richting Zuid Oost. De 11 deelnemers waren: René, Jo, Martin, Jan, Michel, Frans, Wino, Piet, Nico en de gastrijders Ger en Jo P.. Gezien het tropische weer wilden we een tocht fietsen die geen grote inspanning zou vragen en waarbij we rond 13 uur weer terug zouden zijn. Vandaag was het nu eens niet de wind of de regen, maar waren de felle zon en de hoge temperatuur onze grootste tegenstander. Jan en Piet wisten wel een route waarbij we veelvuldig in de schaduw konden fietsen en het werd Alken in België.
We vertrokken met Piet en Ger op kop in een mooi tempo van rond 28 km/h via de brug over Maas en Kanaal naar Kotem en daarna naar Uikhoven, Neerharen en Lanaken.
In Gellik zagen we dat een vrouw op straat lag naast haar fiets. We zijn gestopt en Martin heeft eerste hulp verleend. Het bleek dat de vrouw zich niet goed had gevoeld, gestopt was en daarna met fiets en al was omgevallen. Martin heeft ze opgetild en half rechtgezet, waarna de vrouw ging braken. Ze was wel bij kennis en buurtbewoners hebben een ambulance gebeld. Hierna hebben we onze tocht weer vervolgd richting Hoeselt. Hier hield Ger het kopwerk voor gezien en nam Nico zijn plaats in. Piet was onze navigator en via Eigenbilzen, Beverst en Viermaalroot ging het naar Kortessem en daarna naar Alken.
Om 10.20 uur en na 62 km waren we in het centrum van Alken en was het zoeken naar een geschikte pauzeplaats. Wat bleek echter, twee pauzeplaatsen en twee bakkers waren gesloten. Het heeft ons bijna een half uur zoekwerk gekost. Dan maar op weg naar Bokrijk, waar Martin wel een pauzeplaats wist en dus gingen we met Piet en René op kop naar Bokrijk dat 20 km verder lag. Onderweg reed Jo P. lek en moest er even gewacht worden. Hier beleefde Piet een hachelijk avontuur. We stonden naast een dieper gelegen sloot en Piet wilde voor aap spelen door zich aan een overhangende tak vast te pakken. De tak brak af en Piet lag op de grond en bijna in het water van de sloot. Dus was het lachen geblazen, vooral ook door Piet zelf. Dan weer verder naar Bokrijk en Martin ging op zoek naar de pauzeplaats. Wat bleek: ook deze plaats was gesloten. Uiteindelijk bij de 6e poging is het ons gelukt een terras te vinden dat open was. Het was nu inmiddels 11.30 uur en we hadden 85 km gereden. We namen plaats in de schaduw en diverse coureurs waren toe aan een hartelijk broodje. Tijdens de pauze was het hoofdonderwerp 'De Ronde van Frankrijk'.
Om 12.15 uur gingen we weer met gevulde bidons op pad. Jan en Martin namen de leiding. Zij kenden hier goed de weg, want de afspraak was om de kortste route naar huis te nemen. Het was inmiddels tropisch warm geworden maar de weg voerde ons voor het grootste gedeelte door het bos, waardoor we enige beschutting hadden tegen de felle zon. We fietsten nu naar hoeve Kelchterhoef en vandaar via Genk-Noord binnendoor via bekende wegen naar As. Inmiddels waren Piet en René op kop gekomen en werd het tempo aangepast, omdat Frans last had van de warmte. Het was nu 35 Gr. in de schaduw en we fietsten richting Maasmechelen. Vanwege het feit dat de hoofdstraat in Maasmechelen was afgesloten (kermis) namen we een weg buitenom door het bos. Met een aangepast tempo kwamen we om 14.00 uur weer in tropisch Stein. Vandaag was het in Limburg volgens de meteorologische dienst de heetste 20 juli ooit.
De afstand die we afgelegd hadden bedroeg 131 km en de rit-tijd 4.51 uur.Door o.a. het zoeken naar een geschikte pauzeplaats was de rit onder deze omstandigheden eigenlijk te lang, want ondanks dat we een uur eerder vetrokken zijn, waren we op de normale tijd weer terug in Stein.

Groetjes, René