Rondje Limburg-Walonie 18-5-2016

Vandaag was er onzekerheid omtrent het weer. In het Westen was het donker, en in het Oosten was de zon te zien. Het voorstel om naar Eupen te gaan werd gezien de weersverwachting omgezet naar een rondje tussen Vaals en Vise.
Aan de start 7 deelnemers Jo, Piet, Nico, Michel, Frans, Jan en als gastrijder Wiel Spek. Piet en Nico gingen vanaf de start op kop in een rustig tempo.
Via Geverik en dan naar Kelmond en Genhout. Op weg naar Vink bij de manege stond een dame veel stof en rommel van de weg te blazen en hoorde ons geroep niet. Toen we haar passeerden schrok ze flink van de waarschuwing van Nico.
Even verder haalden we twee dames in van een fietsgroepje waar Anita van Wino ook mee fietst. Ik was liever met hun meegegaan, maar Michel vond dat geen goed idee.
Er werd goed doorgefietst met Nico die het tempo bepaalde. Via Klimmen naar Ransdaal kwamen we boven aan de Fromberg richting Ubachsberg en gingen we via Eyserheide naar Wylre.
Op weg naar Mechelen na anderhalf uur fietsen liet Nico de kop overnemen door Jo. Dus we dachten dat dit de nieuwe kopman zou worden na zijn uitstekend optreden van afgelopen zaterdag. Maar even later was het Nico weer die de koppositie innam. Hij blijft verbazen met zijn inzet en zijn kwaliteiten. Via Rott en Melleschet naar Vijlen. Hier wilde Piet wel eens zien hoe het bij het 'Hijgend Hert' is. Hij had er veel over gehoord, maar was er nog nooit geweest.
Er was plaats op het zonterras, het andere terras was gesloten. Bij de bestelling ging het even mis. Michel bestelde een broodje en vroeg nadrukkelijk om rauwe ham. Toen het werd gebracht was het gekookte ham want de ober scheen het verschil niet te kennen.
Bij de koffie kwamen enkele onderwerpen ter sprake, met name de visie van de medische wereld op mensen van boven de 70. Nico had een uitslag van een bloedonderzoek van een Duits instituut, waarbij het ijzergehalte te laag bleek te zijn. Bij het consulteren van de huisarts werd een onderzoekje gedaan door de assistente. Het bleek al snel dat dit niets voorstelde en Nico probeerde haar dat uit te leggen. Na enige discussie werd de dokter erbij gehaald. Deze had waarschijnlijk al iets van de discussie meegekregen en liet weten dat er niets aan de hand was. Nico haalde het onderzoeksresultaat uit zijn zak en de dokter zei dat het niet mogelijk was zo'n gedetailleerd onderzoek uit te voeren. Zijn mening was dat Nico's gezondheid prima was. Nico liet hierbij weten dat zijn conditie zich niet beperkt tot de fietskwaliteiten maar op ander gebied hij nog zeker zijn mannetje staat. Voor de juiste informatie moeten we bij Truus zijn.
Na de pauze gingen we verder en Jan ging met Piet in overleg om nog iets leuks te bedenken. Via het Nederlandse Raren naar Gemmenich gingen we hier binnendoor naar Moresnet. Achter Raren ging een ruiter met paard dwars op de weg staan om ons op te houden. Zijn verklaring was dat het ongepast is om met 40 km/u langs een paard te fietsen. Enkele mannen wilden met hem in discussie gaan maar je kon zien dat hij een andere mening had.
Via Montzen en Henri-Chapelle gingen we tot in Welkenraedt.
Hier kwamen donkere wolken op zetten en er werd besloten om niet de richting Clermont Val-Dieu te kiezen maar terug naar Henri-Chapelle te gaan. Frans had eerst met Michel op kop gereden en daarna even met Jan, maar Nico wilde zich weer tonen. Frans reed in een hoog tempo terug naar Hagelstein waar we druppels voelden. Toen we in Margraten kwamen begon het te regenen.
We stopten om even te schuilen en meteen erna was het ook weer droog. We besloten verder te fietsen via Bemelen. Jo nam de kop over en liet even zien dat hij het hard fietsen nog niet is verleerd. Na het heuveltje bij Klein-Welsden liet Michel echter weten dat het goed was. De afdaling via Bemelen tot Vijverdal werd goed doorgereden en we gingen via de bekende weg naar Rotem, Bunde en Geulle naar huis.
Vandaag een wisselend parcour met wisselende snelheden, een gezellige dag en geluk met het weer.

Groeten Jan.