Fietsverslag van rit naar Venwegen 17-8-2016

Het was vanmorgen om 9 uur prima fietsweer. Onbewolkt en de zon scheen al volop. Vanmiddag zou het 25 Gr. kunnen worden. Wel stond er al een matige wind (windracht 3) uit de richting Noord/Oost. Vandaag stond er ook weer een jarige aan het vertrek en Jan was zijn naam. Jan werd dan ook door de aanwezige coureurs hartelijk gefeliciteerd.
Daarna nam Martin het woord, en hij had een boodschap en die kwam er op neer, dat we meer rekening moesten gaan houden met de stijgende leeftijd van de coureurs in onze fietsgroep. Ritten van 150 km en gemiddeldes van 30 km/h zijn te veel van het goede. Het moet niet zo zijn dat we meer moeten gaan trainen om goed en ontspannen in de groep te kunnen meefietsen. Iedereen deelde de mening van Martin en afgesproken werd om in de toekomst hiermee rekening te houden.
Vandaag hoefden we niet te overleggen waar we naar toe zouden fietsen, want Jan (die de route mocht kiezen) had al huiswerk gemaakt. Zijn voorstel was Venwegen, maar dan via een route die we normaal fietsen als we terugkeren van Kornelimunster.
De deelnemers waren: Jan, René, Jo, Nico, Piet, Martin, Ger, Roger en Jac. Om 9.15 uur vertrokken we met Piet en Roger op kop in een matig tempo richting Beek, en vervolgens via de bekende route naar Hulsberg. Nu ging Ger met Piet op kop fietsen en via Schin op Geul, Wijlre, Partij en de Rijksweg kwamen we in Vaals. Hier namen we de achterkant van de Vaalserberg en kwamen we na wat zoeken, weer op onze bekende route naar Kornelimunster.
Piet was onze 1e stuurman en Jan die als 2e stuurman fungeerde, corrigeerde Piet indien dat nodig was. De route was heuvelachtig en we fietsten soms ook over heel slechte binnenwegen, hetgeen de nodige vloeken van Nico opleverde. Met wisselende kopmannen kwamen we uiteindelijk via Kornelimunster na 60 km aan op ons pauze adres, namelijk hotel-restaurant Birkenhof in Venwegen. De zon scheen volop en we konden zodoende buiten de zonplaats nemen op het mooie terras. Jan was vandaag jarig en hij trakteerde de groep op Strudel taart en cola, waarna een 'lang zal hij leven' klonk.
Jan kreeg de nodige complimenten voor de mooie route die hij vandaag had uitgezocht. Tegen 12.30 uur vertrokken we weer richting Mulartshutteen nu ging het eerst flink berg af en vervolgens was de route behoorlijk geaccidenteerd. Jo en Jan namen de kop en Jan was vandaag heel actief. Hij fietste ook bergop regelmatig aan de leiding, terwijl Jo na zijn mindere dag van afgelopen zaterdag ook weer een goede vorm liet zien.
Via Rott fietsten we met wisselende kopmannen naar Hauset en Kelmis en daarna in een mooi tempo via Gemmenich naar Sippenaeken naar Terziet. In Epen kwamen we op het nieuwe fietspad naar Mechelen. Hier was het soms onoverzichtelijk en erg druk met wandelaars en tegemoet komende fietsers, dus oppassen geblazen. Vanaf Wittem gaat René op kop fietsen en nu gaat het met beurtelings ook Roger en Nico op kop, hard vooruit tot in Valkenburg.
Het was inmiddels lekker warm geworden en we fietsten via de Stoeperd, Schimmert en Elsloo naar huis.
Om 14.45 uur waren we weer terug in Stein. De gereden afstand (Stein-Stein) bedroeg 123 km. Het was vandaag dan ook weer een mooie fietsdag.
Hulde aan Jan en Piet voor het voorbereiden van dit mooie parcours.

Groetjes, René