Fietsverslag rondje Belgisch Limburg 14-5-2016

Het was vanmorgen om 9.00 uur bewolkt, erg koud met slechts 8 graden en een harde wind uit de richting Noord/West. Het zou echter volgens de weersvoorspelling niet warmer dan 12 graden worden. Dus stonden de meeste coureurs vandaag weer in herfst tenue aan het vertrek. Alleen Piet, die had de koude getrotseerd en stond in korte broek aan de start.
De deelnemersvandaag waren: Jo, Piet, Rene, Jan, Nico, John en Michel.
Gezien de weersomstandigheden werd er besloten om een rondje van +/- 100 km te fietsen en wel met zoveel als mogelijk beschutting tegen de felle koude wind. Piet wist wel een rondje door Belgisch Limburg, waarbij we veel in een beschutte omgeving konden fietsen. Piet was uiteraard weer onze wegkapitein.

We vertrokken met Piet en Rene op kop via de brug over Maas en Kanaal naar Kotem en daarna naar Uikhoven. Hier namen we de route naar Lanaken. De harde wind stond strak op kop en na Lanaken hield Rene het kopwerk voor gezien en nam Jo zijn positie overVervolgens ging het richting Zutendaal en fietsten we heel lang door de bosrijke omgeving. Het was op de fietspaden veel draaien en keren maar we hadden hier weinig last van de wind. Jo is de laatste weken in goede vorm en ook vandaag liet hij wederom een goede indruk na. Nico was echter nog niet van voren gezien en reed continu achteraan. Piet was echter de grote leider van de groep. Hij fietste in een hoog tempo op kop en vroeg niet om afgelost te worden.
Het is ook ongelofelijk om te zien hoe makkelijk hij overal de weg kan vinden.
Achter Genk fietsten we naar Helchterhoef en nu kwam Nico uit zijn schulp en ging Jo, die al een uur lang samen met Piet op kop gereden had, aflossen. Ook nu ging de route nog veelvuldig door het bos, maar kwamen we ook meermaals in de wind te zitten. Op weg naar Gruitrode kwam Michel op kop, en liet zien dat hij in Spanje goed getraind had. Hij reed kilometers lang op kop en trok alles op een lint.
Om 11.30 uur waren we in Gruitrode en hier hebben we even overlegd waar we konden pauzeren. Besloten werd om naar Opitter te fietsen, maar hier aangekomen bleek onze vaste pauzeplaats gesloten te zijn.
Het cafe in de sporthal was wel geopend. We namen hier plaats, het was er lekker warm en lieten ons de koffie of chocomel goed smaken. Jammer dat ze geen vlaai hadden. Na de pauze fietsten we met Nico en Piet op kop via Tongerlo en Neeroeteren naar Maaseik. We hadden nu de wind in de rug en het ging goed vooruit. In Maaseik nam Piet de weg naar Heppeneert en hier kwam John op kop en ook hij liet zien dat hij in Spanje vorm had opgedaan. John reed in hoog tempo op kop en trok alles op een lint. De wind stond echter van opzij en daardoor was het voor de achterste coureurs moeilijk om uit de wind te fietsen.
John was echter onvermoeibaar en loodste ons naar het veer van Berg a/d Maas.Om 13.30 uur landen we hier en namen Piet, Rene en John afscheid van de andere coureurs.
De beste coureur in course was vandaag wederom Piet. Hij heeft het grootste gedeelte van de rit op kop gereden.

Groetjes, Rene