Rit naar Eupen 13-8-2016

Vanmorgen stonden er om 9.00 uur slechts 6 coureurs aan het vertrek.
Een aantal is nog op vakantie en Michel vertrekt dit weekend ook op vakantie.
De deelnemers waren Martin, Piet, Nico, Jan, en Jo en René, die beiden na 2½ week afwezigheid (o.a. i.v.m. het deelnemen aan de Elfstedentocht per fiets) weer aan de start stonden. Jo kreeg de felicitaties van de aanwezige coureurs, dit vanwege het feit dat hij gisteren de gezegende leeftijd van 75 jaar had bereikt. Aangezien Jo jarig was geweest, mocht hij vandaag kiezen waar we naartoe gingen, en Jo koos voor Eupen.
Daarna gaf hij het commando over aan Piet, die wel een mooi parcours in gedachten had. Het was vanmorgen nog een beetje fris bij een temperatuur van 15 Gr. en geheel bewolkt. Ook stond er nog redelijk veel wind. Met René en Piet op kop ging het in een mooi tempo en met de wind op kop, via Beek naar Catsop en vandaar via Moorveld en Kasen naar Meersen. Hier namen we de weg binnendoor naar restaurant 'De Nachtegaal' en via Geulhem en St. Gerlach kwamen we in Valkenburg. Hier volgde via de Dahlemerberg de eerste beklimming van de dag.
We reden in een mooi tempo naar boven en vervolgens ging het naar Margraten. Hier nam Nico de koppositie over van René en met Piet en Nico op kop fietsten we naar Hoogcruts, Slenaken en Teuven. De zon was inmiddels doorgebroken en het was nu aangenaam warm. Via Hombourg ging het vervolgens met wisselende kopmannen, via diverse voor mij onbekende wegen naar Welkenraedt en daarna richting Eupen. Nabij Eupen nam Piet in overleg met Jan de kortste weg naar het stuwmeer, hetgeen nog een behoorlijke omweg was. In het bos bij het stuwmeer op een dalende weg demarreerde Jan, waardoor hij de groep compleet uit elkaar fietste. Maar dat weten we, want berg af is Jan een van onze beste coureurs. In Eupen gingen we met 6 coureurs bij BackereiKockartz op de koffie.
Groot was de teleurstelling toen bleek dat de zaak vanwege vakantie gesloten was. Dan maar naar de andere bakkerdie wel open had. Om 12.00 uur konden we hier op het terras plaats nemen.
Jo trakteerde de groep op aardbeien vlaai en cola en daarnazong iedereen het lied 'Lang zal hij leven' uit volle borst mee. De gesprekken aan tafel gingen o.a. over de wielerwedstrijden van afgelopen weekend op de olympische spelen. Ook kwam de revalidatie van onze mede-coureur Theo van Mulken aan de orde. Na zijn hartoperatie gaat zijn herstel goed vooruit en dat is prettig om te horen.
Vanaf deze plaats wensen we Theo dan ook een spoedige genezing toe en hopen hem dit seizoen toch weer aan de start te zien.
Om 12.45 uur vertrokken we richting Limbourg. Jan had er vandaag zin in en nam resoluut de leiding en trok alles op een lint. Nico en Piet losten hem vervolgens af. In de beklimming van Bilstain kreeg Jo krampen en moest het tempo aangepast worden. Vervolgens kwam Jan (die een goede vorm toonde) op kop en hij voerde ons naar Clermont en het dal van de Berwinne. Met Jan en daarna René op kop fietsten we in hoog tempo naar Neufchateau en daarna via Warsage, met Martin aan de leiding naar Mesch. Op de Molenweg verliet Piet de groep om nog wat extra kilometers te maken. Het kopwerk op de Molenweg werd grotendeels door René gedaan, maar nabij Rothem kreeg Jo wederom last van krampen en werd het tempo aangepast. Met Nico en René op kop reden we nu rustig via Oud Geulle en Elsloo naar Stein. De gereden afstand (Stein-Stein) bedroeg 142 km.
Het was vandaag een mooie maar lange fietsdag over een geaccidenteerd parcours, waarbij we goed samen gereden hebben. Wel had de rit van vandaag een krampachtig slot. Om 15.00 uur waren we weer terug in Stein.
Jo kreeg vandaag de prijs voor de grootste doorzetter.

Groetjes, René