.

 

Fietsverslag Sluizen 29-07-2015.

Vandaag stond de laatste rit van juli op het programma en de weersvooruitzichten waren niet best. Weerman Jantje voorspelde dat het om 13.00 uur in Stein zou gaan regenen. Toch stonden er bij droge omstandigheden maar bij een lage temperatuur, om 9.00 uur 10 coureurs aan het vertrek. De meesten met arm- en kniestukken, of met een vest met lange mouwen. De deelnemers waren Jo, Jan, Nico, Rene, Martin, Piet, Michel,Theike, Jantje en Jo P.. Afmeldingen waren er van John en Frans, die voor ettelijke weken afwezig zijn i.v.m. vakantie in het buitenland. Gezien het onbetrouwbare weer en de harde Z/W wind werd gezamenlijk besloten om dicht in de buurt te blijven en tegen de wind in te vertrekken. Gekozen werd voor een rondje Sluizen, en Piet was wederom onze gids. Met Rene en Piet op kop vertrokken we via Elsloo binnendoor naar Oud Geulle, Geulle, Brommelen, Bunde en Maastricht. De felle wind stond op kop en op de zij, waardoor het moeilijk fietsen was. Vanaf Maastricht ging het via het Centre Ceramique naar Eisden. Hier droeg Rene zijn koppositie over aan Jantje, terwijl Piet onverstoorbaar op kop bleef fietsen.

Vanaf Eisden ging het via de Tom Tom van Piet kris kras door het Waalse land. Eerst naar de buitengebieden van Vise en daarna richting Luik. De wegen waren plaatselijk nog nat want het had hier blijkbaar vanochtend nog geregend. Piet reed veelvuldig alleen aan kop, want alleen hij wist hier de weg. Nabij Luik in Vivegnis, plaatste Piet ons voor een verrassing, want plotseling dook er na een bocht een zeer steile en lange klim op met een stijgingspercentage van maar liefst 18%. Iedereen schakelde een heel klein verzet en na hard doorduwen kwam Rene met lichte voorsprong als eerste boven. Jantje bleef achter want hij had problemen met het vinden van de juiste versnelling. Boven werd er op Jantje gewacht en ging het vervolgens met Piet en Rene op kop weer verder. Ook nu was het parcours heuvelachting en waarbij we ook een hele steile en bochtige afdaling onder de wielen kregen. Nico hadden we de eerste twee uur nog niet van voren gezien, maar vanaf nu (11.00 uur) was hij niet meer van voren weg te slaan. Na veel draaien en keren door mooie Waalse dorpjes, over fietspaden en betonnen veldwegen kwamen we na 60 km aan bij onze pauzeplaats in Sluizen.

We namen plaats in de overdekte veranda buiten het restaurant. Na enkele minuten binnen te zijn geweest vertrok onze weerman Jantje, want hij wilde niet nat worden en ging dus alleen naar huis.
Er was geen vlaai te krijgen in het restaurant, dus bestelden we maar een broodje kaas of broodje gezond. Nico had een blauwe nagel aan een vinger. Hij vertelde dat hij door zijn hond gebeten was, maar of dit de echte oorzaak was, valt te betwijfelen. Zou Truus hem in een innige omhelzing niet gebeten hebben? Om 12.15 uur zijn we weer vertrokken via de snelste weg terug naar huis, want onze weerman had vanmiddag vanaf 13.00 uur regen voorspeld. Met de wind op rug of in de zij ging het nu in hoog tempo huiswaarts. Piet was wederom onze gids en hij voerde ons via voornamelijk betonnen veldwegen via Valmeer, Zichen-Zussen, Vroenhoven, Veldwezelt en Smeermaas naar Uikhoven. Nico was ook nu weer prominent aanwezig en fietste dan ook continue op kop of voor de groep uit.
Hij moest dan ook regelmatig omkeren, omdat hij weer eens de verkeerde weg gekozen had.

Nabij Vroenhoven verliet Piet de groep, om in Maastricht nog wat inkopen te doen. In Uikhoven kwamen zwarte regenwolken onze kant op drijven, maar Martin, die op kop reed, koos een alternatieve route, waarbij we om de bui heen reden, en slechts enkele druppels regen over ons heen kregen. We zijn vandaag dan ook niet nat geworden. Via Boorsem en Kotem waren we om 13.30 uur weer terug in Stein. De gereden afstand bedroeg 96 km. Ook vandaag weer alle lof voor Piet. Zijn parcours kennis in het Belgische land is ongeevenaard. Hij heeft geen elektronische hulpmiddelen nodig om een route te fietsen, want alles staat opgeslagen in zijn eigen bolletje. Piet namens alle coureurs bedankt.

Groetjes, Rene

Garmin data:https://connect.garmin.com/activity/848224347#.VbjUNttAXrc.email

 

WTC Hendrix Bouw