.


 


Fietsverslag van rit naar Venwegen

22 augustus 2015

Er stonden om 9.00 uur 9 coureurs aan het vertrek. Vandaag hoefden we niet te overleggen waar we naar toe zouden fietsen, want Jan had al huiswerk gemaakt en zijn voorstel was Venwegen, een rit van ongeveer 140 km. Het weer was prima, zonnig en reeds 18 Gr. met een lichte Z/O wind. De deelnemers waren: Jan, Rene, Jo, Martin, Michel, Nico, Piet, Jos B. en Theike. Michel en Jo gaven te kennen dat ze vandaag op tijd thuis moesten zijn en Jos en Nico sloten zich hierbij aan. Hierdoor zouden we vandaag de groep na ongeveer 2 uur fietsen opdelen.

We fietsten met Piet en Theike op kop van Stein naar Beek en dan richting Geverik, Schimmert, Hulsberg, Wittem en vervolgens via de bekende route naar Vaals. Hier beklommen we bij Vaalsbroek de helling naar Gemmenich, waarop Nico enige voorsprong nam. Theike had vandaag goede benen, want hij bleef samen met Piet op kop fietsen tot in Kelmis. Hier klaagde Nico dat het te langzaam ging en hij ging vervolgens de plaats van Theike overnemen. Na 2 uur course gaf Jos aan dat hij richting huiswaarts ging fietsen, waarna Nico, Jo en Michel hem vergezelden. De overige 5 coureurs fietsten nu naar het centrum van Kornelimunster en vandaar via een heuvelachtig parcours naar Venwegen. Na 62 km kwamen we om 11.30 uur aan op ons pauze adres, namelijk hotel-restaurant Birkenhof in Venwegen. De zon scheen volop en we konden zodoende op het mooie terras met geweldig uitzicht over de landelijke omgeving plaatsnemen.
Theike was gisteren 45 jaar getrouwd en hij trakteerde de groep op 'Kuchen'. Nu wisten we ook waarom hij zo goed reed, hij had vanwege dit jubileum van gisteren veel energie opgedaan. Vervolgens maakten we nog een mooie gebeurtenis mee. In de weide naast het terras liepen koeien en Martin zag dat er een koe aan het bevallen was. Het kalf was net geboren en lag op de grond, terwijl de moeder koe de nageboorte nog met zich meesleepte. Na enkele minuten stond het kalf al op de benen en werd het schoongelikt door diverse andere nieuwsgierige koeien, terwijl de moeder alweer gras stond te eten.

Het was mooi weer en dus was het goed toeven op deze mooie plek. De pauze duurde dan ook bijna een vol uur en om 12.30 uur vertrokken we weer met Piet op kop richting Roetgen. Het parcours was in eerste instantie pittig en in Roetgen namen we de weg door het bos naar Raeren. Nu ging het vele kilometers lang, licht bergaf en via Walhorn en Lontzen kwamen uiteindelijk in Welkenraedt.
We reden achter elkaar met wisselende kopmannen, waarbij Piet, Jan en Theike het meeste kopwerk voor hun rekening namen. De wind was inmiddels wat gedraaid, waardoor we minder windvoordeel hadden dan dat we in eerste instantie gedacht hadden. Via de bekende wegen ging het nu via Henri Chapelle naar de Voer gemeenten en vervolgens naar Mesch. Hier nam ook Piet afscheid van de groep en ging nog wat extra kilometers maken. Het was inmiddels behoorlijk warm geworden en met wisselende kopmannen ging het vervolgens via de Molenweg naar Rothem, Bunde en Oud Geulle. Na 142 km (Stein-Stein) waren we weer terug in Stein. Het was vandaag een lange maar ook mooie fietsdag over een heel mooi parcours.

Groetjes, Rene

Garmin data: https://connect.garmin.com/activity/873678169#.VdiEEKIldSg.email

WTC Hendrix Bouw