Ritverslag Val Dieu
20-05-2015

De weersvoorspelling voor vandaag was: in de loop van de morgen en in de namiddag grote kans op regen maar daarna overwegend droog. Het was echter wederom koud bij de start. De animo bij de clubleden voor de rit van vandaag was minimaal. Toch hadden om 9 uur, zes dapperen (Frans, Theike, Jan ,Jo, Michel en Rene) de moed gevonden om aan de start te verschijnen. De route voor vandaag (een rondje Aubel) was dan ook snel beslist, dit omdat we gezien de weersverwachting dicht bij huis wilden blijven. Het was vanmorgen slechts 9 Gr. met een matige wind uit het Z/W, en dus koud. Vandaar dat de coureurs in herfstkleding en met in de achterzak een regenjasje aan de start stonden. Jan en Rene hadden gekozen voor hun reserve fiets met daarop een spatbord. Over de bekende wegen ging het met Michel en Frans op kop in hoog tempo via Beek en Schimmert naar Hulsberg en vandaar naar Wijlre. Michel en ook Frans vertoonden vandaag een goede vorm die ze meegebracht hadden uit Spanje. Zij waren vandaag dan ook de beste renners in course.
In Gulpen moest Theike bij een verkeersopstopping even van de fiets bij het oprijden van een stoep, maar dit had verder geen gevolgen. Michel reed vervolgens veelvuldig alleen op kop en hij fietst momenteel dan ook heel sterk. Via Slenaken, Teuven en Remersdaal kwamen we in Aubel en besloten om via Clermont naar Val Dieu te fietsen. Op weg naar Clermont kreeg Jan pech en wat bleek, zijn ketting was gebroken. Dankzij reserve delen die Jan bij zich had was het euvel door Frans snel verholpen. In de verte zagen we nu duistere wolken naderen en we besloten om terug te keren en rechtstreeks naar Val Dieu te fietsen, en zodoende de plaatselijke regenbui te ontwijken. Dit is goed gelukt want op enkele regendruppels na, kwamen we om 11.15 uur droog aan in Val Dieu. Hier hebben we vervolgens gepauzeerd.
Na een goed half uur wilden we weer vertrekken, maar dit moesten we uitstellen vanwege een lichte regenbui. Na 15 minuten hield het op met regenen en konden we naar St. Pietersvoeren fietsen. Het was echter steenkoud bij het vertrek en de regenjasjes gingen dan ook aan. Met diverse kopmannen ging het met de wind van opzij via St. Pietersvoeren naar de Molenweg. Het bleek dat ook Theike een heel goede vorm te pakken heeft want hij reed op de terugweg veelvuldig en in een hoog tempo alleen op kop. In Gronsveld kreeg Jo problemen met zijn fiets. Er ontstond een krakend geluid bij het trappen. Later bleek dat niet de fiets, maar een schoenplaatje het geluid veroorzaakte. In Gronsveld reed Frans lek en moest het binnenbandje van het voorwiel vervangen worden. Nadat de regenjasjes weer opgeborgen waren, keerden we via Rothem en Oud Geulle terug naar huis.
Om 13.15 uur waren we weer terug in Stein en de afgelegde afstand bedroeg 90 km. Het heeft onderweg nauwelijks geregend, maar door de plaatselijk vochtige wegen moest de fiets toch gepoetst worden.

Groetjes, Rene  
WTC Hendrix Bouw